Bodrum Kalesi: Şövalyelerin Sualtı Hazinesi

Tarih boyunca Haçlı şövalyeleri sayısız hikâyeye ilham kaynağı olmuştur. St. John Şövalyeleri’nin gitgide yaklaşan Selçuklular’a karşı Rodos Adası’nı korumak için inşa ettiği Bodrum Kalesi kadar ilham verici pek az yer vardır. 1950’lerde kale, Amerikalı gazeteci Peter Throckmorton ve İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hakkı Gültekin sayesinde müzeye dönüştürülmüş. Avrupa Yılın Müzesi ödülleriyle takdir edilen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum gezilerinin atlanmaması gereken duraklarındandır.

Sualtı Arkeoloji MüzesiSualtı Arkeoloji Müzesi’ne girmek için tüple dalma ekipmanları kiralamanız gerekeceğini düşünüp endişelenmeyin. Müze tamamen sualtı buluntularını sergilese de yerin üstünde. Bodrum Kalesi’nin ve denizdeki kalıntıların buluşma noktası olarak müze, Doğu Akdeniz tarihine, özgün bir bakış açısı sunar.

Çocuklar, özellikle taş merdivenleri ve surları saymaya bayılacaklar ve kendilerini Haçlı Şövalyeleri ya da atlı Selçuklu askerleri sanacaklar. Yetişkinlerse MÖ 14. yüzyıldan MS 16. yüzyıla kadar tarihlenmiş gemi batıklarını ve batıklardan çıkanları doğal ortamında görebilecekleri için hayrete düşecekler.

Şövalye İzleri

Sualtı Arkeoloji Müzesi

Kale’nin birbirine bağlantılı kuleleri farklı milletlerden (İngiliz, Fransız, Alman ve İspanyol) şövalyeler tarafından işgal edilmiş ve her birinde Grand Master Philibert de Naillac’dan İngiltere’nin IV. Henry’sine kadar pek çok kişiye bağlılıklarını gösteren, şövalyelerin taşlara kazıdığı armalar görülür. Kulelerde ayrıca amfora, sikke, camdan yapılmış eşyalar ve takı koleksiyonları ile yeniden yapılan gemi batıkları bulunur.

Son olarak, Ortaçağ’ın karanlık yanının yadigarı, Barbaros Hayrettin’in kardeşi Oruç Reis’in tam bir yıl esir tutulduğu zindanları ziyaret etmeyi unutmayın.

Bodrum Kalesi devam eden restorasyon çalışmaları nedeniye kısmen açık. Çalışmalar, 2020’de bitecek.

Read also:  Yelkenler fora: Ege denizi'nin çağrısı

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*