Halikarnas Mozolesi: Dünya’ya İlham Veren Kral

Bazı kelimelerin kökeni tarih öncesi zamanlara uzanırken, bazıları da “mozole” örneğinde olduğu gibi belirli bir zaman, yer ve hatta kişiden gelebilir. Mozole kelimesi, mezarı dünyanın yedi harikasından biri olan Anadolu hükümdarı Mausolus’dan gelir. Depremler nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmasına rağmen mezarın efsanevi mimarisi pek çok dilde anlatılır. Aynı zamanda Londra’daki St. George Kilisesi’nden New York’daki Grant Mezarı’na kadar modern binalara da ilham kaynağı olmuştur.

Mausolus’un vefatından sonra, yerine kardeşi ve karısı Artemisia geçmiş ve iki yıl boyunca hükümdarlık yapmış. Rönesans döneminde tablolarında, Artemisia hem kardeşi hem de kocasını kaybetmiştir. Bunun verdiği derin kederin bir işareti olarak Mausolus’un küllerini karıştırdığı bir kadeh şarap içerken resmedilmiştir.

Bodrum’daki mozoleyi ziyaret edenler, binanın kalıntılarının azlığıyla evrensel etkisi arasındaki tezatın hemen farkına varırlar. Romalı yazar Yaşlı Plinius mozolenin dört yanının dört farklı Yunan heykeltıraş tarafından frizlerle süslendiğini yazar: Scopas, Bryaxis, Timotheos ve Leochares. Haçlı şövalyeleri Bodrum Kalesi’ni inşa ederlerken kulelerini desteklemek ve süslemek için kalıntılar arasından sütunları ve heykelleri almışlar. Mozoledeki bozulmamış heykellerin bir çoğu ve Yunanlarla Amazonlar arasındaki efsanevi savaşı tasvir eden bir friz bugün British Museum’da bulunmaktadır.

Halikarnas Balıkçısı'nın İlham Kaynağı

Mozoleden ilham alan bir diğer önemli isim ise Halikarnas Balıkçısı mahlasını kullanan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. Osmanlı’nın son zamanları ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşayan, Robert Koleji ve Oxford Üniversitesi mezunu Kabaağaçlı, bir tartışma sırasında babasını vurup hapse atılmış. Daha sonrasında yazdığı bir hikâye nedeniyle Bodrum’a sürgüne gönderilen yazar Bodrum’un hem yurtta hem de dünyada tanınmasını sağlamış. Bugün, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın fotoğrafları ve kişisel eşyaları Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenmektedir.

Salı-Pazar 08:00-18:30 saatleri arası açık.

Tepecik Mahallesi, Turgutreis Caddesi Hamam Sokak No. 93/1,

Bodrum; T: (0252) 316 12 19.

 

Read also:  Bodrum Makarnacı by Koko, Bitez

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*