Bodrum yarımadası civarında hizmet veren çiftlik tarzı işletmeleri keşfetmek insana çok hoş sürprizler yaşatıyor. Uzun ve sıcak geçen yaz mevsimine ya da çorak tepelerine karşın, koyların ardında uzanan vadilerde, geçmişi turizmin patlamasından çok önceye dayanan bostanlara, çayırlara ve meyve bahçelerine rastlamak mümkün.
Yazı Chris Drum Berkaya
Tarladan sofraya ya da yerel kaynaklı gıda gibi son dönemin gözde trendlerine cevaben kurulan yeni çiftlikler, Bodrum kırsalındaki yerlerini birer, ikişer almaya başladı. İş dünyası kökenli girişimciler, geleneksel tarımla sınırlı kalmayan, gıdanın kaynağı ve sağlık konusunda bilinçli tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayacak türde işletmelerle karşımıza çıkıyor. Şaraptan (Karaova vadisi) zeytinyağına (Milas) çok çeşitte üretim yapan bölgenin küçük ölçekli bu aile çiftlikleri, yerel ürünlerin yanı sıra ailelere yoğun deneyimler sunuyor.
Pinero Farm
Gümüşlük vadisinin Karakaya bölgesinde, 2016 yılında girişimci Aylin Brimo tarafından hayata geçirilen Pinero Farm ile çiftlik dükkânı da bu tür küçük çiftliklerden biri. Çam, selvi, meşe, defne ağaçları ve sarmaşıkların iç içe geçtiği arazisinde, çeşitli çiftlik hayvanları barındırıp üretim yapan Pinero Farm çiftliği, Bozdağ tepesi ile Yalıkavak ve Dağbelen manzaralı sarp tepelere bakıyor. Kendisinin de gururla belirttiği üzere, Bodrum yarımadasının ilk ve tek kadın çiftlik sahibi olan Aylin Hanımın hayvan yetiştiriciliği ile toprak işlemeye duyduğu tutku, sonunda onu tarımcılığa yöneltmiş. Pinero Farm, her biri sevgiyle isimlendirilmiş inekler, keçiler, tavuklar, ördekler ve birbirinden güzel köpeklere ev sahipliği yapıyor. Hayvanların yanı sıra çiftlikte, mevsimine göre marul, pırasa, lahana, pancar, patates, soğan, yeşillik ve çilek yetiştiriliyor. Aylin Hanım, çiftliğin dükkânında oturup dinlenme fırsatı bulduğu kısa anların birinde, “İnsanlar bana tuhaf tuhaf bakıp neden bu ‘kirli işi’ yaptığımı merak ediyor; seviyorum da ondan!” diyor neşeyle gülerek. Dükkânda, hepsi çiftliğin üretimi olan, sertifikalı ham günlük süt, lor peyniri, yoğurt, ayran gibi pek çok süt ürünü ile birlikte, başka çiftliklerden getirtilen sert peynir türleri satılıyor. Ayrıca çiftlik tavuğu gibi donmuş ürünler ile yumurta, salça, Milas zeytini, ev yapımı reçeller ve sirke, Konya tahini, pekmez bulunuyor. Müşteriler süt için kendi kaplarını getirebiliyor. Çiftlik hayvanlarıyla vakit geçirmek isterseniz çiftliğin, -randevu koşuluyla- saat 10 ile 16 arasında, kapılarını ziyaretçilere açtığını belirtelim.
Turgutreis Caddesi No.8/4 Gümüşlük, Bodrum/Muğla, T: 0532 325 72 57, www.pinerofarm.com
Sinan Bey Çiftliği
Rüyalarını gerçeğe dönüştürme mekânı olarak Mumcular’ın kuzeydoğusundaki Bahçeyaka Köyü’nü seçen Bodrum’un organik keçi peyniri üretimi öncülerine ulaşmak pek kolay değil. Sylvia ile eşi Sinan Sarpkan’ın on yıl önce kurduğu Sinan Bey Çiftliği yavaş büyüyen, nefis keçi peynirlerinin ünü ağızdan ağza yayılmış bir girişim. Arazilerinde organik bir yaşam tarzı sürdüren Sarpkan çifti, saf keçi sütünden yaptıkları keçi peynirinin yanı sıra reçeller, ekmek, zeytinyağı ve ev yapımı şarap da üretiyor. Ticari bir girişim olmamalarına karşın, ürünlerini çiftliklerinde satışa sunuyor ve her yıl eylül ayında düzenlenen Karaova Bağbozumu Festivali’ne katılıyorlar. Bodrum’un gastronomi eğitimi merkezi Foodrum’un ardındaki isim olan şef Pelin Dumanlı’nın Sylvia ve Sinan ile birlikte çiftlikte her ay düzenlediği ücretli akşam yemeği buluşmaları son dönemde oldukça popüler. Kalabalıktan kaçmak isteyenler için ideal bir ortam sunan çiftliği, önceden randevu alarak ziyaret edebilirsiniz.
Sinan Bey Çiftliği, Bahçeyaka Köyü, Bodrum/Muğla, T: 0533 655 09 86, I: @sylviesgoats
Menteşe Çiftliği
Arazisindeki 2 bini aşkın Memecik cinsi zeytin ağacından elde ettiği zeytinlerle ‘som’ adını verdiği, saf süzme zeytinyağıyla ünlü Menteşe Çiftliği, Bodrum çiftliklerinin küçük ölçekli yeni üyelerinin arasında, heybeti ve yüz yılı aşan geçmişiyle hemen göze çarpıyor. 1909 yılında Murat Menteşe tarafından kurulan bu aile çiftliği, o zamandan beri Milas yöresi zeytinleri ile zeytinyağının zengin niteliklerinin yılmaz bir destekçisi olmuş. Çiftliğin şu anki sahibi Ali Osman Menteşe, üretim yöntemlerini modernize ederek, sofralık zeytinyağı üretimine uygun görülmediği için Kuzey Ege cinslerinden daha az değerli kabul edilen Memecik zeytinlerinden, sızma zeytinyağı standardı olan yüzde 0,08 asit oranını karşılayacak nitelikte ürün elde etmeyi başarmış. Çiftliğin ‘Gerçek Sızma Soğuk Sıkım Menteşe-SOM Zeytinyağı’ dünyanın en iyi zeytinyağlarının boy gösterdiği Flos Oeli ve L’ Extravergine gibi kataloglarda yer alma başarısına erişmiş. Müdür Altuğ Kozikoğlu’nun ısrarlı davetine kayıtsız kalmayıp, çiftliği gezmek isterseniz önceden randevu almayı unutmayın. Zeytinyağını ise çiftliğin kendi web sitesinden veya anlaşmalı satıcılardan temin edilebilirsiniz.
Menteşe Çiftliği, Orta Salma Mevki, Milas/Muğla, Randevu almak için T: 0533 542 18 47, www.mentesesomzeytinyagi.com
Keremin Çiftliği
Gıdadan ziyade, davranış sağlığına odaklanan Kerem’in Çiftliği, Dr. Ayfer Yıldırım ile ortağı tarafından, Yalıkavak ile Gümüşlük arasındaki Burunköy’ün sessiz bir köşesinde kurulmuş, çocuk gelişimi temalı bir çiftlik. Kırkı aşkın keçi, koyun, dört inek, iki eşek, 500 civarı tavuk, hindi, ördek ile elbette, köpek ve kedilerden oluşan hayvan dostların bulunduğu bu özel çiftlikte, çocuk gelişimi konusunda uzman bir hekim olan Ayfer Yıldırım, ailelere benzersiz bir çocuk gelişimi deneyimi sunuyor. Çocuklar burada, açık havada oynuyor ve hayvanlarla etkileşime giriyorlar. Henüz gelişim aşamasında olduğunu belirtse de Ayfer Hanım, amacının, çocuklar ile ailelerine alternatif bir yaşam görüşü sunacak bir doğa, keşif ve oyun köyü kurmak olduğunu söylüyor. Çiftlikte, dil, sosyal-duygusal, bilişsel, psikomotor, öz bakım becerilerini destekleyen ve (vurma, öfke nöbetleri, tırnak yemek gibi) sorunlu davranışların düzeltilmesine yardım edecek bir gelişim merkezi bulunuyor. Ayrıca öğrenme güçlüğü, dil gelişimi geriliği, hiperaktivite ve anne baba tutumlarına yönelik gelişim testleri de sunuluyor.
Tekli veya düzenli ziyaretler için randevu almak gerekiyor. Şu anda, her hafta salı, perşembe, cumartesi ve pazar günleri, 12-36 aylık veya 36-72 aylık çocuklara yönelik oyun grupları düzenleniyor. Hepsi yetişkin gözetimi altında gerçekleştirilen etkinlikler arasında; (tercihen açık hava) sanat çalışmaları, kumda oyun ile çiftlik hayvanlarını besleme, yumurta ya da bahçeden sebze toplama gibi çiftlik deneyimleri yer alıyor. Çiftlik ayrıca -önceden rezervasyon kaydıyla- okul gezileri, toplu kutlamalar ve aile mangal partilerine de açık.
Keremin Çiftliği, Burunköy No.4, Bodrum/Muğla, T: 0532 543 79 23, www.facebook.com/drayferyildirimmm
Çoban Hayvancılık
Nisan başında düzenlenen Slow Cheese Bodrum 3. Uluslararası Peynir Festivali, Bodrumlu peynir üreticilerini Türk, İtalyan ve Yunan meslektaşlarıyla bir araya getirdi. Türkiye ve yurtdışından 400’ü aşkın ürünün yer aldığı festivalde, artizan peynir ve süt ürünleri Bodrumlulara sunuldu.
Çoban Hayvancılık’tan Fethi Çoban ile eşi de, Konacık tepelerindeki Gazderesi yamaçlarında on yıllardır otlattıkları 300’ü aşkın keçinin sütünden üretilen yumuşak keçi peynirleriyle, festivalin Bodrumlu üreticileri arasındaydı. Sipariş usulü üretilen peynirleri çiftliğin kapısından bizzat teslim alıyorsunuz. Çiftlik aynı zamanda, kurbanlık hayvan ve bahçe gübresi de temin ediyor.
Çoban Hayvancılık, Gazderesi Cad. No.35 B/6, Bodrum/Muğla, T: 0532 466 98 189 veya 0252 363 74 49
Masal Çiftliği
Kızları Masal’ın dört yıl önceki doğumunun ardından, inşaat jeofizikçisi Eyüp Kemalhi ile bankacı eşi radikal bir karar alarak işlerinden istifa etmiş ve Ortakent’te Masal Çiftliği’ni kurmuş. İki buçuk yıl önce faaliyete geçen bu süt ürünü çiftliği, haftalık pazar alanına bir taş atımı uzaklıkta bulunuyor. Ürünleri arasında, Slow Cheese Bodrum’da tadım yapanların bizzat deneyimlediği nefis taze süt, kahvaltı masalarının ve böreklerin vazgeçilmez tadı çökelek ile taze yoğurt ve tereyağ yer alıyor. Eyüp Bey, festivalden bu yana -Bodrum merkez dâhil- yarımadanın belirli bölgelerine haftalık teslimatlar yapmaya başladıklarını da belirtiyor. Çiftlik ziyarete açık; ancak önceden aramanızı rica ediyorlar.
Masal Çiftliği, Müsgebi Caddesi, Bodrum/Muğla, T: 0532 664 71 54, www.facebook.com/masalciftligibodrum