Ege sahili yolculuğu: Dalaman’dan Bodrum’a
Dalaman-Bodrum yolunu mükemmel rotalardan biri yapan pek çok etmen var. Yol üzerinde, popülerler mekânların yanı sıra pek bilinmeyen çok sayıda nokta bulunuyor. Üstelik bu yerler, arabayla ulaşmak için de son derece uygun.

Dalaman Havalimanı’ndan aracınıza bindikten sonra kentin kalabalığından sıyrılıp Dalyan’a giden daha tenha yollardan ilerleyin. Güzel kumsallarıyla tanınan Dalyan kıyılarında Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyı şeridinin en muhteşem örneklerinden İztuzu Plajı yer alıyor. Yıllardır koruma altında olan plaj, Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olduğundan, yaz ayları boyunca yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşma macerasına tanık olabileceğiniz özel bir kumsal.  

Marmaris’e doğru devam ederken ulusal park alanından geçeceksiniz. Gözünüzü alacak pek çok nokta barındırmasının yanı sıra burası, özellikle yabancı turistlerin çok sevdiği bir cip safari bölgesidir. Ufak kıyı kasabası Kumlubük’ten çıkıp Turunç’a doğru ilerleyin deriz. Turkuaz rengi sularında birkaç kulaçlık bir yüzme molası verebileceğiniz harika bir plaja rastlayacaksınız. Ayrıca tepenin üzerinde yer alan antik Amos kentinin eşsiz görüş açısı sayesinde, koyun tamamı ayaklarınız altına serilecek.

Iztuzu plaj

Gördüklerinizden fazlasıyla etkilenip buralarda biraz daha uzun kalmak istemeniz işten bile değil. Öyleyse, koya yukarıdan bakan sonsuzluk havuzu ve konuklarına bölgenin en otantik deneyimlerinden birini sunan Dionysos Hotel’e doğru yollanın.

Güneye doğru yola devam edip Osmaniye’yi ardınızda bırakırken, binlerce bal arısı kovanına ev sahipliği eden çam ormanlarından geçeceksiniz. Yanınızda kavanoz taşımayı sorun etmiyorsanız, buradaki yerel üreticilerden başka yerde bulamayacağınız kadar uygun fiyatlara kaliteli ürünler satın alabilirsiniz. 

Kumlubük

Peki ya yolculuğunuzun bir noktasında, dört tekerlekli aracınızı çok daha heyecan verici başka bir vasıtayla, geleneksel guletle değiştirmeye ne dersiniz? Yalnızca deniz yoluyla ulaşabileceğiniz birbirinden muhteşem koylar, kaya mağaraları, el değmemiş sahil ve ormanlarıyla Türkiye kıyılarını denizden keşfetmek de unutulmaz bir deneyimdir. Demir atıp keyfini sürebileceğiniz huzur dolu pek çok koy var. Marmaris’in kalabalık limanından batıya doğru yelken açtığınızda, Loryma yarımadasının uzun ve engebeli kıyıları boyunca ilginç kalıntılarla dolu masmavi koylar göreceksiniz. Datça ile Bozburun arasında yer alan Selimiye, Orhaniye, Bencik ve bu sevimli körfezciğe adını veren Hisarönü bölgeleri, her gulet yolculuğunun rotasında bulunan noktalar. Yüksek tepeleri, ormanları ve kristal berraklığındaki sularıyla uzun ve ince Datça yarımadası, Akdeniz bölgesinin en temiz havasına sahip. 1950’lerde Bodrum kalkışlı ilk mavi yolculukların keşif rotası olan yemyeşil kıyılı Gökova körfezi ise kuzeyde İngiliz Limanı, Löngöz ve güneyde Yedi Adalar’ın ev sahibidir.

Read also:  Bodrum'da yıl boyunca açık oteller

Datça’nın doğa cenneti koyları, yaz aylarında Türkiye’nin en popüler yelken rotası olduğundan, bölgenin liman ve marinalarının etrafında birbirinden nitelikli yeme, içme ve sosyalleşme mekânları bulmak mümkün. Son dönemdeki popülerliğine karşın hâlâ gizli cevher bir olma özelliğini yitirmeyen Selimiye bizim favorilerimizden. Liman çevresinde akşamınızı geçirebileceğiniz birçok güzel mekân bulunuyor: Klasik taverna deneyimi için Lipsos Balık Restoranı’na; gecenin ilerleyen saatlerinde canlı müzik dinlemek için Piano Bar’a; nefis deniz ürünleri için her zaman dolu Aurora ya da Iskarça’ya veya eşsiz tatlıları için Paprika’ya gidebilirsiniz. Eğer gecelemeyi düşünürseniz Selimiye kıyılarının sakin bir noktasında konuşlanan Solto Hotel iyi bir seçim olabilir.

Selimiye

Liman civarından ayrılmama kuralını Söğüt’teki Manzara restoranı için bozup, Naci Işık’ın günlük malzemelerle hazırladığı mütevazı yemeklerden tadın. Tepenin altında, köyün merkezinde ise bölgenin efsanelerinden biri olan Ahtapotçu Mehmet Usta’nın yerine mutlaka uğranmalı. Günbatımının muhteşem manzarasına tanık olmak için bu mekânlara akşam saatinde gitmenizde fayda var.

Turgutköy yakınlarında, Turgut Şelalesi’ne nasıl gideceğinizi gösteren yol işaretlerine rastlayacaksınız. Yemyeşil ormanın ortasındaki otoparktan kısa bir yürüyüşle varabileceğiniz şelale, mevsim ne olursa olsun hep buz gibi sulara sahip olduğundan, sıcak yaz günlerinde yüzme molası vermek için en güzel noktalardan biridir.

Datça yarımadasının iki ucunu birbirine bağlayan Hisarönü ile Knidos arasındaki yolda dikkatinizi dağıtacak ilan tabelası, yol kenarı mekânları ya da benzinliğe pek rastlamayacaksınız. Bununla birlikte, yoldan geçmeye çalışan yaban hayvanlarına karşı her zaman tetikte olmalısınız. Datça merkeze doğru ilerlerken, sol tarafınızda kalacak Datça Şarapçılık butiğine ya da yerel spesiyaller satın alabileceğiniz Olive Farm’a (sağ tarafta) uğrayabilirsiniz. 

Manzara restoranı

Bölgenin sayısız plajından birine yollanmadan önce, kısa süre önce kısmi restorasyon geçiren tarihi Eski Datça’da kısa bir mola verin. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken hoş zaman geçirebileceğiniz davetkâr kafelere, ufak pansiyonlara ve gizli bahçelere denk geleceksiniz. 

Read also:  Atölye 4D: doğadan ilham alan motifler

Datça haritasına bakınca, yarımadanın en ucuna mutlaka gitmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Akdeniz ile Ege sularının birleşme yeri olduğuna inanılan bölgede kurulmuş Antik Yunan kenti Knidos kalıntıları, günbatımı izlemek için yarımadanın en güzel noktasıdır. 

Bölgenin konaklama mekânı arasında kararsız kalırsanız Datça kent merkezine çok yakın olan Reşadiye’deki Mehmet Ali Ağa Konağı’nı deneyin. Butik otele dönüştürülen tarihi konak, özgün niteliklerinin çoğunu muhafaza eden özel bir mekân. Leyla restoran da bölge sakinleri için bile ilginçliğini koruyan yerel lezzetleriyle başlı başına gidilesi bir yer.

Yolun son ayağı: Marmaris ve Muğla üzerinden araçla uzun uzadıya dolanmak yerine, Datça yarımadasının kuzeyindeki Körmen Marina ile Bodrum Limanı arasında günlük olarak işleyen arabalı veya yolcu teknelerini kullanıp zaman kazanmayı tercih edebilirsiniz. T: 0252 316 08 82, bodrumferibot.com.tr


Dalaman-Bodrum yolunun tadını en iyi şekilde çıkarmak için:

  • Ana göre hareket edin: Görmek istediğiniz noktaları önceden kabaca planlamanız iyi fikirdir, ama yol üzerinde ilginizi çekebilecek pek çok yer göreceğinizi hesaba katmalısınız. Merakınızı kabartan, göz alıcı bir mekân görürseniz planı boşverip içinizdeki sese kulak verin.
  • Konaklamanızı önceden ayarlayın: Marmaris haricinde, yol üzerinde yalnızca sınırlı sayıda butik konaklama mekânı mevcut. Yaz boyunca ve özellikle ulusal tatil zamanlarında, konaklayacak yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle sabah yola çıkarken günü nerede bitireceğinizden tam olarak emin değilseniz, tatsız sürprizlerden kaçınmak için elinizin altında alternatif konaklama mekânı listesi bulunmasında fayda var.
  • Geri dönüşlere hazır olun: Deneyimlerimize göre Türkiye’de, navigasyon uygulamanızın A noktasından B noktasına varmak için size çizdiği rota genelde doğru olsa da, yollar beklediğiniz gibi çıkmayabilir ve yolculuğunuz sandığınızdan uzun sürebilir. Navigasyon uygulamanıza güvenin ama sürüş becerinizi de her zaman dikkate alın. Üzerinde olduğunuz yol fazla dolambaçlı, bozuk veya darsa başka bir alternatif düşünmekten çekinmeyin.
  • Merkezlerde erzak depolayın: Yerleşim merkezlerinin dışında umduğunuz kadar market ve benzinliğe rastlamayacaksınız. Yol kenarında göreceğiniz tezgâhlarda ise içme suyu gibi temel gereksinimler değil de genelde bal ya da tarladan toplanmış taze sebze meyve bulacaksınız.
  • Telefonunuza önceden faydalı uygulamalar yükleyin: Bu yolculukta telefonunuz en yakın arkadaşınız olacak elbette, ama yol üzerinde internet veya mobil hat erişimi olmayan pek çok yer bulunduğundan, çevrim dışı navigasyon uygulamasını ya da yol şarkıları listenizi önceden telefonunuza indirmenizde fayda var.
  • Başkalarını düşünün: Yolda en sevdiğiniz şarkılar eşliğinde ilerlemek çok güzel olsa da sesi, dışarıyı rahatsız edecek kadar yükseltmekten kaçının. Aynı şekilde çöpleriniz konusunda da duyarlı olun. Geçtiğiniz yerlerde doğayı kirletmeyin ve atıklarınızı çöp kutularına atın.
Read also:  Bodrum yemek gezisi rehberi
Borusan Jaguar I-PACE

The Guide Bodrum olarak, Ege kıyılarında noktalanan yol maceramızı markanın ilk elektrikli aracı olan Jaguar I-Pace ile gerçekleştirmemizi sağlayan Borusan Otomotiv’e teşekkür ederiz.

Total
3
Shares