Neslihan Zabcı: doğanın renkleri
Sanatçı Neslihan Zabcı mozaiği bölgenin doğal güzelliğiyle birleştirerek bu antik sanatı Bodrum sokaklarına taşıyor.

Dünyanın ilk detaylı ve sembolik mozaikleri, Antik Yunanistan’da yapılmış; sonrasında Romalılar tarafından uyarlanarak Roma İmparatorluğu’na yayılmıştır. Hatay, İstanbul ve Gaziantep’teki arkeoloji müzeleri ile tarihi Bizans kiliseleri, Türkiye’nin bir zamanlar mozaik sanatının merkezi olduğunu gösteriyor. Diğer birçok sanatçı gibi Bodrum’u sonsuz bir ilham kaynağı olarak gören sanatçı Neslihan Zabcı, kısa süre önce Bodrum’un kalbinde keyifli çalışmalarını sergilediği kendi mekânını açtı.

“2000 yılında İstanbul’dan ayrılıp Bodrum’a yerleşmeye karar verdim. İstanbul’un kaosundan, sesinden, kirliliğinden, trafiğinden, betonundan uzakta; sakin, basit ve en önemlisi kendimle kızlarım için doğanın kalbinde bir hayat istedim,” diyor Zabcı.

Zabcı’nın Bodrum’a yerleşmesi, zihinsel ve fiziksel üretkenlik anlamında karşılığını vermiş. “Bodrum’u tüm mevsimlerde; deniziyle, doğasıyla, insanlarıyla ve hayvanlarıyla çok seviyorum. Kış mevsiminin yalnızlığını seviyorum. Burada her gün yeni bir ilham kaynağı bulabiliyorsunuz. Stüdyom ve evim mandalina bahçesinin içerisinde; bu yüzden yaz ve kış yeşilliğin arasındayım. Baharları mandalina çiçeklerinin kokusu… Stüdyoda yorulduğumda koşup denize atlayabilmem… Kuş sesleri ve komşularımın inekleri, tavukları, kaplumbağaları, kertenkeleleri… Zaten mozaiklerimin konuları çoğunlukla doğadan geliyor,” diye açıklıyor.

Zabcı, Bodrum’un bu yüzüyle ilk olarak Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Zeyrek’teki İstanbul İmalatçılar Çarşısı için tasarladığı mozaik panelleri sayesinde tanışmış. Ardından Hatay Arkeoloji Müzesi’ni ve Barselona’daki Antoni Gaudi Müzesi’ni gezen sanatçının tarzı kafasında netleşmiş. Kuzey İtalya’daki Ravenna mozaik merkezinde eğitim aldıktan sonra stüdyosunu Bodrum’da kurmuş.

Evler ve oteller için aldığı siparişler ile sergilerin yanı sıra Zabcı, Bodrum’un sokaklarını da mozaiklerle güzelleştiriyor. Bunlardan en popüleri, Neyzen Teyfik Caddesi’nin deniz tarafındaki ağaçların dibinde yer alan mozaik kaplı saksılar. “Üç yıl önce, Bodrum’da ağaçların etrafındaki beton saksıları görünce onları mozaikle kaplamam gerektiğini düşündüm ve belediye başkanı da bu projeyi onayladı. Öğrencilerimin ve asistanlarımın yardımıyla 39 ağacın etrafındaki beton saksıları mozaikle kapladık. Her ağacın mozaik tasarımı farklı bir sponsorun desteğiyle yapıldı. Böylece proje uzun soluklu bir şekilde sürdü. Mozaik tasarımlarımda çiçekler, hayvanlar, dağlar, deniz, adalar, kale, eski ve yeni evler ile amfora gibi, Bodrum yarımadasına uygun motifler kullandım. Her şey Bodrum’a ait olmalıydı,” diye anlatıyor sanatçı.

Zabcı’nın bu çalışmaları, Bodrum’a gelen ziyaretçiler ile Bodrum halkının büyük ilgisini çekiyor; sanatçının emeği gereken değeri görüyor. Sanatçı, mozaiklerin açılışında yaptığı konuşmada sevincini şu şekilde dile getirmiş: “Çoğu işi stüdyoda yaptıktan sonra Bodrum halkının ve ziyaretçilerinin, ağaçlardaki mozaikleri beğendiklerini görmek ve onlarla tanışmak büyük mutluluk. Yapılan işlerin takdir edildiğini, mozaiklerin yoldan geçen her kişiye farklı renkler kattığını, insanların sahilde bir sonraki mozaiği merak ederek yürüdüklerini ve çalışmalarla fotoğraf çektirdiklerini görmek bize bütün yorgunluğumuzu unutturdu.”

Bukalemunart Stüdyosu, Müskebi Caddesi No.172, Ortakent

T: 0532 591 44 58

www.bukalemunart.com

Read also:  ARTHill Museum: in the land of the Mother Goddess