Yükselen bir koleksiyon: Bodrum Mimarlık Kütüphanesi

Suha Özkan’ın parlak mimarlık kariyeri, onu yalnızca dünyanın dört bir yanına götürmekle kalmadı, aynı zamanda uzun yıllar süren yolculuklarında kitaplar, belgeler, notlar ve dergilerle dolu, zengin bir hazine toplamasını sağladı. Özkan’ın emeklilik hayali ise 1964 yılından beri ziyaret ettiği ve eşiyle hayatını birleştirdiği Bodrum’da, bu koleksiyonundan bir araştırma kütüphanesi yaratmaktı.

Özkan, üç sene önce açtığı Bodrum Mimarlık Kütüphanesi’yle bu hayalini gerçeğe dönüştürmeyi başardı. Kütüphane, Bodrum’un mimariyle ilgilenen kitlesinin sıkça ziyaret edip hararetli tartışmalara giriştiği veya araştırma yapabildiği, özel bir alan hâline geldi.

İki katlı bina, Türkçe, Fransızca, İngilizce, Arapça ile diğer dillerde kaleme alınmış mimari, şehir planlaması, tasarım ve dekoratif sanatlarla ilgili 10 bin civarında kitap ile 20 bine yakın sayıda belgeye ev sahipliği yapmakta. Tabii, müdavimlerin katıldığı sohbet ve tartışmalara da.

Bodrum merkezde yer alan kütüphane binası, Özkan’ın altı sene önce satın aldığı kırmızı kiremitli, geleneksel ‘sakız’ tarzında bir ev. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında, Bodrum belediye başkanı Sarıağaoğlu Ali Efendi’nin ikametgâh olarak kullandığı bu tarihi bina, bir ara Buğday adında bir vejeteryan restoranına da ev sahipliği yapmış. Ancak koruma kapsamında olduğundan onarım izni gerektiren bina, son zamanlarında kedi ve fare yuvasına dönüşmüş bir harabe durumundaymış.

Bodrum taş mimarisi uzmanı ‘Şans’ Ahmet Iğdırlıgil’in desteğini alan Özkan, binayı modernize ederek değiştirmiş. Tarihi yapıyı aslına uygun biçimde sağlamlaştırmak ve kitap raflarını duvarlara güvenli bir şekilde tutturmak için titiz bir çalışma gerçekleştiren Özkan ve Iğdırlıgil’in bu çabası, binanın Temmuz 2017’de yaşanan Bodrum depremini hasarsız atlatmasıyla kendini kanıtlamış.

Özkan’ın gönüllü asistanlığı ile kütüphane yöneticiliğini bir arada yürüten doktora öğrencisi Güven Erten, uluslararası üne sahip mimarların orijinal proje notlarını içeren ve araştırmacılar açısından hazine değeri taşıyan bir kaynağa ulaşabildiği için kendini çok şanslı hissettiğini söylüyor.

Erten, “Böylesi kapsamlı bir kütüphanenin sorumluluğunu üstlendiğim ve bu kültürel zenginliğini insanlarla buluşturduğum için çok memnunum,” diyor.

Özkan’ın da mezun olduğu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Bodrum Mezunlar Derneği (BODTÜM) şu anda kütüphaneyi kullanan birkaç gruptan biri. Bodrum Mimarlık Kütüphanesi, şimdiden Bodrum sakinleri ve ilgili ziyaretçilerin sıkça uğradığı, Özkan’ın da sosyal toplantılarına zevkle başkanlık ettiği, akademik ve kültürel bir merkez hâline gelmiş bile.

Pazartesi-Cuma 14:00-18:00 arası açık. Çarşı Mahallesi, Türkkuyusu Caddesi No.60, Bodrum; T: (0252) 316 4243; www.bodrumarchitecturelibrary.org

Read also:  Pizzeria Luca, Bodrum